«Big oil» vant i klimarettssak

En dommer i California har gitt Exxon, Chevron, Shell og BP medhold i klimasøksmålet fra San Fransisco og Oakland. Ellers om store tap for indisk kullindustri, trist nytt om avskoging – og fotball-extra!

Hver uke presenterer redaksjonen i Energi og Klima fem viktige nyheter fra uken som er gått. Her er mine utvalgte.

Tap i klimarettssak: San Fransisco og Oakland i California – som har saksøkt store oljeselskaper for klimaskade – gikk på et nederlag denne uken. Dommer William Alsup i den føderale distriktsdomstolen i San Fransisco avga sin kjennelse denne uken, og konkluderte at dette var en sak som ikke hører hjemme i en rettssal. Dommeren skriver at han anerkjenner klimavitenskapen, men mener problemet som reises i søksmålet krever en løsning av en annen skala enn den som kan leveres fra en enkelt dommer i en distriktsdomstol. Denne saken i New York Times gir en oppsummering, og lenker også til dommen Alsup har skrevet. Her er dekningen på nettstedet Mother Jones. Nettstedet Climate Liability News skriver inngående om alle klimarettssaker og spør i denne artikkelen hva som følger etter avgjørelsen fra dommer Alsup. Det er en rekke liknende saker under behandling i rettssystemet rundt om i USA. Mens talspersoner for de saksøkte oljeselskapene, Chevron, Exxon, BP og Shell, har uttalt seg positivt om dommen, uttaler representanter for San Fransisco og Oakland at de vurderer en anke.

Skogen blir borte: Hvert sekund forsvant det i fjor et skogareal på størrelse med en fotballbane, skriver The Guardian i denne store saken som presenterer Global Forest Watch fra World Resources Institute (WRI). Det som ble hugget i løpet av året tilsvarer et areal på samme størrelse som Italia. Det er ikke noe mysterium som gjør at tropisk skog forsvinner, sier Frances Seymour fra WRI. Årsaken er at skog hogges for å legge til rette for produksjon av soya, palmeolje, kjøtt, tømmer og andre råvarer som handles globalt, sier han. Avskogingen ble i fjor redusert i Brasil og Indonesia, mens den økte i Colombia og Kongo.

Dårlige lån: Indiske banker kan tape 38 milliarder dollar på lån til kullprosjekter som ikke klarer å tjene penger, ifølge Bank of America Merrill Lynch. Bloomberg skriver om et forlatt kullkraftverk i Jharkand som eksempel på elendigheten. For bare fem år siden ble dette prosjektet finansiert av en gruppe ledet av State Bank of India. Kraftverket er ganske stort – en kapasitet på 1.080 MW – og det er både kull og vann tilgjengelig i området. Men nå står det forlatt og bankene bak prosjektet har skrevet ned verdiene. Hvis du vil lese mer om risiko knyttet til kullkraftprosjekter i India, så Carbon Tracker Initiative og IEEFA materiale man kan dykke inn i. Her er forresten en kommentar fra IEEFAs Tim Buckley.

Egypt velger kull: De kinesiske selskapene Shanghai Electric og Dongfang Electric Cooperation har vunnet en kontrakt for å bygge et gigantisk kullkraftverk på 6000 MW i Hamrawein ved Rødehavet. De kinesiske selskapenes anbud var langt lavere enn det japanske og amerikanske selskaper kunne varte opp med, ifølge nyhetsrapporter. Investeringskostnadene ved prosjektet er 4,4 milliarder dollar. Cairo Scene skriver at det nye kraftverket blir det største kullkraftverket i verden. Mer bakgrunn om kraftsystemet i Egypt finner du i denne artikkelen fra Power Technology. Egypt vil oppleve store utfordringer knyttet til klimaendringene. 5 millioner mennesker som bor i Nil-deltaet kan måtte flytte på grunn av dårligere kvalitet på grunnvannet, ifølge landets minister med ansvar for vannforsyning, Mohamed Abdul Ati.

Britene og tyskerne bommer: Vi har ofte vært innom Storbritannias imponerende klimakutt i kraftsektoren, men dette er ikke nok for å nå målene som følger av britenes klimalov, viser den årlige rapporten fra Committee on Climate Change (CCC) som er «vaktbikkja» som passer på regjeringen. Dårlig utvikling når det gjelder klimagassreduksjoner fra oppvarming og transportsektoren fikk komiteens leder, Lord Deben, til å smelle til da han la frem rapporten. Bygnings- og bilindustrien burde skamme seg, sier den tidligere konservative politikeren som i sin tid var miljøminister under Margaret Thatcher.

Også Tyskland ligger dårlig an med tanke på å nå klimamålene, viser en ny analyse fra et regjeringsoppnevnt ekspertutvalg som overvåker farten på Energiewende. Clean Energy Wire har en omfattende gjennomgang av rapporten. Ifølge ekspertgruppens leder, Andreas Löschel, er transport og oppvarming den fremste hodepinen også i Tyskland. Også utbygging av kraftnettet pekes på som et felt der det går altfor sakte. Löschel mener energiomstillingen trenger sterkere politisk prioritet og lederskap for ikke å mislykkes.

Fotball-extra: Vi lenker til Cicero som i denne saken forteller om Glen Peters’ service til alle oss som ser på fotballkamper fra VM i Russland. Med emneknaggen #CO₂worldcup på twitter forteller Peters om utslippsnivået pr innbygger i alle kampene som spilles.

Dette er den siste nyhetsoppsummeringen på denne siden av ferien. Vi tar nå en sommerpause og er tilbake i begynnelsen av august. God sommer til alle!