Koronakrisen kveler kullkraften i USA
Lavere strømforbruk, mer fornybar energi – og billig gass – gjør at kullkraftens andel i USAs energimiks er lavere enn noen gang. Les også om George Monbiots oppgjør med Michael Moore og at Tesla 3 var mest solgte bilmodell i Storbritannia i april.
Hver fredag presenterer redaksjonen i Energi og Klima fem viktige saker fra nyhetsbildet i uken som er gått. Her er mine utvalgte.
Fornybar energi størst i USA
Nyheten: Fornybar energi har levert mer strøm til amerikanske forbrukere enn kull de siste 40 dagene.
Bakgrunn: Koronakrisen gir lavere forbruk av strøm. Samtidig betyr billig gass, mer fornybar energi og varmere vær at kullet skvises ut fra den amerikanske kraftforsyningen, viser tall fra IEEFA. I april kom bare 15 prosent av elektrisiteten i USA fra kullkraft. Også i vintermånedene var kullets andel i den amerikanske kraftforsyningen vesentlig lavere enn tidligere.
Nedstengninger på grunn av koronakrisen betyr lavere kraftforbruk. Når mer fornybar energi samtidig kommer på markedet, skvises den dyreste fossile energien ut.
Ifølge Rystad Energy vil kullkraftproduksjonen i USA i år være den laveste på 40 år.
Det store bildet: Kullkraft har lenge vært på retur i USA, og mange kullkraftverk har stengt ned de siste årene. I fjor ble 13,8 GW stengt ned, i år ligger 9,6 GW and til å bli lagt ned – og i perioden fra 2021-25 vil det være kroken på døren for ytterligere 23 GW, ifølge analyser fra S&P Global. Et stort kullkraftverk har gjerne en kapasitet på rundt 1 GW, så det er mange kraftverk som stenges ned.
Hva er konflikten? Donald Trump forsøker etter beste evne å holde liv i både kullkraftverk og kullgruver. Selv om den amerikanske kullindustrien ikke representerer veldig mange jobber, har Trumps politikk handlet om å sikre kullets fremtid – i kamp mot markedskrefter og mer effektiv teknologi. Ifølge The Guardian har kullselskaper med tette bånd til Trump-administrasjonen fått mye støtte gjennom redningspakker – og mer vil det trolig bli. Blant demokratene i Kongressen er det motstand mot å gi fossile selskaper koronastøtte.
Vil du gå dypere? Sierra Clubs Beyond Coal-kampanje har mye stoff om kampen mot kullkraft i USA.
EU: Mer klima i handelspolitikken
Nyheten: Frankrike og Nederland vil at EU fremover skal stille mye strengere klimakrav i handelsavtaler, skriver FT. Brexit-forhandlingene blir en test.
Bakgrunn: Om, og i hvilken grad, det skal stilles klimakrav i handelsavtaler er et spørsmål som stadig blir viktigere. Blant annet er Brasils regnskogspolitikk et ømtålig punkt i avtalen mellom EU og Mercosur. Når Frankrike, som ofte ses som «proteksjonister», og Nederland, som tradisjonelt er frihandelsforkjempere, nå går sammen, så innvarsler dette en ny kurs fra EU. At EU ønsker henvisninger til Paris-avtalen og klimamål i handelsavtalen med Storbritannia, mens britene motsetter seg dette, er også et interessant signal.
Vil du gå dypere? Les den siste utgaven av Energi og Klimas nyhetsbrev om EUs grønne giv.
Kina bygger kullkraft i Zimbabwe
Nyheten: Kina bygger og finansierer et stort nytt kullkraftverk i Zimbabwe, skriver Bloomberg. Landets myndigheter har strevd med å skaffe penger til kraftverket i 20 år.
Bakgrunn: De store internasjonale finansinstitusjonene som Verdensbanken og de regionale utviklingsbankene har stort sett sluttet å finansiere nye kullkraftverk. Det samme har vestlige banker og investorer. Men når disse forsvinner, så rykker kineserne inn – sammen med leverandører av kullkraftteknologi stiller Kina også med finansiering. Bygging av nye kullkraftverk i Afrika og Asia gjør det vanskeligere å nå klimamålene.
George Monbiot vs Michael Moore
Nyheten: Den britiske skribenten og miljøaktivisten George Monbiot fillerister Michael Moores nye film.
Bakgrunn: Michael Moores siste film – Planet of the Humans – er sterkt kritisert fra mange hold, fordi den er slumsete med fakta og skaper et uriktig bilde både av fornybar energi og miljøaktivister. Her lenker vi til to tekster om filmen, fra henholdsvis den britiske skribenten George Monbiot og Craig Morris. Monbiot er kjent blant annet fra The Guardians spalter, mens Morris har skrevet flere bøker og mange andre tekster om Tysklands Energiewende for et engelskspråklig publikum.
Vil du gå dypere? Les Truls Gulowsens tekst som også lenker til en rekke gode «debunkinger» av Moores film.
Tesla på topp
Nyheten: Bilsalget i Storbritannia falt tilbake til 1946-nivå i april – men Tesla 3 var mest solgte modell.
Bakgrunn: Nedstengningen på grunn av koronakrisen førte til at bilsalget i Storbritannia falt med 97 prosent i april. Det ble nesten ikke solgt biler. Hittil i år har Tesla 3 en markedsandel på svært nøkterne 0,9 prosent, men i april var markedsandelen 15 prosent. Det ble levert ut 658 Tesla 3-biler. Jaguar I-Pace er nummer to på listen, med 367 biler. Jaguar skal levere 900 biler til NHS (National Health Service) for å transportere helsepersonell.