EU-korrespondenten24. april 2023Eide lobber for å endre EUs regler for utslipp av kloakkNorge forsøker å hindre at forslag til innstramminger i EUs avløpsdirektiv skal bli en kostnadsbombe for norske kystkommuner. Klimaministeren mener Norge får økende forståelse for innvendingene.
EU-korrespondenten19. april 2023EU-ambassadørene sa ja til grønn allianse med NorgeEU-landenes ambassadører sa i dag ja til avtalen om en grønn allianse med Norge. Det betyr at den trolig undertegnes når statsminister Jonas Gahr Støre møter EU-kommisjonens president i Brussel mandag.
EU-korrespondenten18. april 2023Vattenfall vil ruste opp fire vannkraftverk i SverigeByggestart i 2026 og ferdigstillelse av fire nye vannkraftverk på 2030-tallet. Det er planene til det statlige svenske selskapet Vattenfall som ble presentert tirsdag.
EU-korrespondenten13. april 2023UD mener at EUs karbonavgift ikke er EØS-relevantUtenriksdepartementet har vurdert EUs «karbontoll» (CBAM) og mener at Norge ikke er forpliktet til å innlemme denne i EØS-avtalen.
EU-korrespondenten6. april 2023Atomlobbyen kuttet EUs ambisjoner for fornybar energiEuropaparlamentet og Kommisjonen ville sette EUs mål for fornybar energi til 45 prosent, men atomlobbyen anført av Frankrike ville det annerledes. Dermed endte de på 42,5 som forpliktende målsetting.
EU-korrespondenten4. april 2023EU-forslag vil detaljstyre CO₂-lagring på norsk sokkelEU-kommisjonen har lagt frem forslag som innebærer at EU-regler vil detaljstyre hvem som skal kunne lagre CO₂ på norsk sokkel, og hvordan lagringen skal skje. Både oljenæringen og Olje- og energidepartementet jobber nå med å få oversikt over hva forslagene vil bety for fremtidig karbonfangst og -lagring (CCS) i Norge.
EU-korrespondenten3. april 2023– EU har glemt havets rolle i CO₂-fjerning, mener SINTEFEU jobber med å lage regler for å fjerne CO₂. Dette er klimapolitisk nybrottsarbeid. Den norske forskningsstiftelsen SINTEF er kritisk og mener at EU er for lite opptatt av havets rolle.
EU-korrespondenten30. mars 2023Slik skal EU nå fornybarmålet: Hurtigbehandle ny vindkraftEU-landene og Europaparlamentet er enige om å binde seg til å øke andelen fornybar energi til 42,5 prosent i 2030. De er også enige om å gjøre prosedyrer for utbygging av fornybar energi lettere og raskere.
EU-korrespondenten28. mars 2023EU forlenger spareplanen for gass: Krisen er ikke overEUs energiministre forlenger kravet om at EU-landene frivillig skal spare 15 prosent av gassforbruket neste år. Dette er en forlengelse av et av krisetiltakene som ble vedtatt i august i fjor.
EU-korrespondenten28. mars 2023Tyskland og Sverige imot EUs klimapolitikkTyskland bremser EUs utfasing av bensinbiler. Sverige støtter ikke EUs nye regler for å bruke skogen i klimakampen. Tyskland vant frem med bilene, men Sverige tapte kampen om skogen på EUs energiministermøte.
EU-korrespondenten24. mars 2023Sverige klarer ikke nullutslipp uten å satse på atomkraftSveriges statsminister Ulf Kristersson mener det er stadig flere land i EU som ser viktigheten av atomkraftens rolle i energiomstillingen.
EU-korrespondenten23. mars 2023EU leter etter smutthull for å stanse striden om forbrenningsmotorens fremtidEn utvidet definisjon av hva som er en utslippsfri bil, kan løse diesel-floken som Tyskland har skapt. Men slappere regler vil på visse vilkår kunne forlenge forbrenningsmotorens liv.
EU-korrespondenten23. mars 2023EU strammer til utslippskrav for drivstoff til skipsfartenEU vil pålegge skipsfarten å bruke mindre forurensende drivstoff som skal kutte utslippene. Dette kommer på toppen av at skipsfarten fra 2025 skal innlemmes i EUs kvotehandelssystem (ETS).
EU-korrespondenten16. mars 2023EU skal lagre 50 millioner tonn CO₂ i året innen 2030EU-kommisjonen foreslår nye ambisiøse mål for CO₂-fangst og -lagring (CCS) i EU. Målet er å styrke satsingen på CCS.
EU-korrespondenten14. mars 2023EU: Liten og kvikk reform skal redde forbrukerne fra prissjokk på strømEU-kommisjonen foreslår en mindre reform av strømmarkedet fordi de ønsker tiltakene klare før neste vinter. Målet er at forbrukerne skal kunne velge mer fastpris og lange kontrakter og dermed unngå de verste prishoppene på strøm.
EU-korrespondenten9. mars 2023EU-land oppfordres til å legge om strømstøtten: Bare de fattigste bør fåPengene renner ut av EU-landenes statskasser i form av energisubsidier. Men snart kan det være slutt. EU-kommisjonen varsler at den vil gjeninnføre stramme budsjettregler.
EU-korrespondenten7. mars 2023Lekkasje: EU åpner for prisbrems på strømEU-kommisjonen foreslår ingen drastiske endringer i strømmarkedet. Den åpner for å gripe inn med prisbremsende regulering når prisene er svært høye. Dette går frem av et utkast til reform av EUs strømmarked som Kommisjonen legger frem neste uke.
EU-korrespondenten3. mars 2023Flere EU-land kjemper for forbrenningsmotorens fremtidFlere EU-land er skeptiske til en for aggressiv elektrifisering av Europas bilpark. De slår nå et slag for at det kan selges biler med forbrenningsmotor etter 2035, om de bruker drivstoff som ikke gir utslipp.
EU-korrespondenten3. mars 2023Striden om IRA: Norge ber USA om å bli behandlet som en partner med handelsavtaleUtenriksminister Anniken Huitfeldt og næringsminister Jan Christian Vestre ber i et brev om at USA skal la elbiler med norske batterier nyte godt av støtteordningene for det grønne skiftet.
EU-korrespondenten2. mars 2023Lekket dokument: Norge og EU oppretter «samarbeidsforum» for batterier og metallerNorge og EU skal ha faste møter både på embets- og ministernivå for å drøfte spørsmål rundt samarbeid om batteriproduksjon og utvinning av sjeldne metaller.