EU-korrespondenten31. januar 2022Equinor: Britene bedre enn Norge på karbonfangst og -lagringEquinor trenger kunder som inngår langsiktige kontrakter hvis selskapet skal bygge fabrikker for blått hydrogen. Erfaring fra oljealderens barndom hentes frem når selskapet skal være med å utvikle et hydrogenmarked i Europa.
EU-korrespondenten27. januar 2022Kan EU klare seg uten russisk gass?Den spente situasjonen rundt Ukraina gjør spørsmålet aktuelt: Kan Europa overleve uten russisk gass i vår? Ja, men det blir vanskelig og vil bli meget dyrt, er det korte svaret.
EU-korrespondenten25. januar 2022Europaparlamentet kan skjerpe utslippskrav for skipsfart – sukrer med penger til klimafondEU-kommisjonen har foreslått å inkludere skipsfarten i EUs kvotesystem fra 2026. Nå kan Europaparlamentet fremskynde dette med et år. Men det skremmer ikke norsk rederinæring.
EU-korrespondenten22. januar 2022Espen Barth Eide vil ha mer handling – mindre prat om grønn industripolitikkKlima- og miljøminister Espen Barth Eide er bekymret for at Norge ikke klarer å henge med i den grønne industriutviklingen i EU. Han mener dette kan ramme norske satsinger som havvind, karbonfangst, CO₂-lagring og produksjon av såkalt blått hydrogen fra gass.
EU-korrespondenten21. januar 2022Eksperter advarer EU mot å grønnmerke gass og atomkraftTekniske eksperter advarer EU-kommisjonen mot å foreslå at gass og atomkraft får merkelappen bærekraftig. Dette skaper økt intensitet i den opphetede debatten i EU om grønnmerking av gass og atomkraft.
EU-korrespondenten19. januar 2022Han vil avvikle milliardstøtte til norsk kraftkrevende industriI løpet av ett år kan EU vedta endringer i regelverket for CO₂-kompensasjon for kraftkrevende industri. Det kan bety at store norske industribedrifter mister milliarder i strømstøtte fra staten.
EU-korrespondenten17. januar 2022Norge og de andre EØS-landene mener EU må bli tøffere mot bilindustrienNorge, Island og Liechtenstein ber EU vedta at alle nye personbiler og små lastebiler skal være utslippsfrie alt i 2030. I en felles henvendelse til EU skriver de tre landene at det haster med å dekarbonisere bilparken.
EU-korrespondenten10. januar 2022Frankrike skal samle et dypt splittet EU om en klimapolitikk som vil sviDen franske presidenten Emmanuel Macron skal lede EUs arbeid det neste halvåret. Det franske EU-formannskapet får store klimautfordringer i en union som er midt inne i en energikrise.
EU-korrespondenten5. januar 2022EU sier gassen kan bli «grønn» – men bare med teknologi som ikke finnes i dagDagens gasskraftverk kan ikke oppnå så lave utslipp at de blir stemplet som grønne av EU-kommisjonen. Ny teknologi som karbonfangst eller innblanding av hydrogen eller biogass, er nødvendig for at EU skal erklære gassen som grønn.
EU-korrespondenten2. januar 2022Mette Frederiksen: I 2025 skal Danmark ha sin første utslippsfrie innenriks flyruteDen danske statsministeren Mette Frederiksen markerer 50 års dansk EU-medlemskap med å erklære at EU skal være en klimaunion.
EU-korrespondenten1. januar 2022EU-kommisjonen foreslår å grønnmerke gass og atomkraftI et forslag som ble lekket i nyttårshelgen, går EU-kommisjonen inn for at gass og atomkraft skal merkes som bærekraftig, men på visse vilkår.
EU-korrespondenten24. desember 2021Belgia avvikler atomkraften innen 2025Den belgiske regjeringen står ved beslutningen om å avvikle atomkraften innen 2025, men holder døren på gløtt for ny atomkraft.
EU-korrespondenten21. desember 2021Kommisjonen utsetter avgjørelsen om gass og atomkraft er bærekraftigEU er dypt splittet i synet på om atomkraft og gass skal klassifiseres som bærekraftig. Nok en gang varsler Kommisjonen at avgjørelsen utsettes.
EU-korrespondenten20. desember 2021Sterk skepsis blant EU-land for å utvide kvotesystemet til bygg og biler– Jeg merker meg at det er stor uenighet om å innlemme bygg og veitransport i et kvotehandelssystem. Slik oppsummerte EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans mandagens møte blant EUs miljøministre.
EU-korrespondenten17. desember 2021Ingen enighet om energikrisen på EU-toppmøtetSlutterklæringen fra torsdagens toppmøte i EU inneholder ingenting om energikrisen. Grunnen er at EU-landene ikke ble enige. Forsøk fra enkelte EU-land på å gripe inn i markedene for energi og CO₂-kvoter, ble avvist.
EU-korrespondenten16. desember 2021SSB er sterkt kritisk til den nye ordningen med CO₂-kompensasjon«Betydelige utbetalinger uten kvantifiserte effekter.» Slik karakteriserer SSB i en høringsuttalelse forslaget til en ny CO₂-kompensasjon for den kraftkrevende industrien.
EU-korrespondenten16. desember 2021EU vrir støtteordning fra olje og gass til strømkabler til sjøs og hydrogenEU skal ikke lenger finansiere olje- og gassprosjekter. Investeringene i grenseoverskridende prosjekter av felles viktighet, skal være grønne.
EU-korrespondenten15. desember 2021Fornybar og lavkarbon gass skal gis fordeler i gassledningene, foreslår KommisjonenEU-kommisjonen vil gi fordeler i gassrørnettet i Europa til fornybar og lavkarbon gass, men kan ikke svare på hvor raskt naturgassen skal fases ut.
EU-korrespondenten15. desember 2021Stoltenberg: Nato har kapasiteter til å overvåke om klimaavtaler holdesKlimaendringene får konsekvenser for Natos måte å operere på, og de forsterker konflikter, mener generalsekretær Jens Stoltenberg. Målet er at alliansen skal bli grønnere, uten at det går ut over forsvarsevnen.
EU-korrespondenten13. desember 2021Mer atomkraft og fornybar energi er veien ut av Europas energikriseDen finske EU-parlamentarikeren Henna Virkkunen ser en fornyet interesse i EU for karbonfangst og -lagring, men mener at det ikke finnes en kjapp vei ut av energikrisen som rir Europa.