EU-korrespondenten20. desember 2021Sterk skepsis blant EU-land for å utvide kvotesystemet til bygg og biler– Jeg merker meg at det er stor uenighet om å innlemme bygg og veitransport i et kvotehandelssystem. Slik oppsummerte EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans mandagens møte blant EUs miljøministre.
EU-korrespondenten17. desember 2021Ingen enighet om energikrisen på EU-toppmøtetSlutterklæringen fra torsdagens toppmøte i EU inneholder ingenting om energikrisen. Grunnen er at EU-landene ikke ble enige. Forsøk fra enkelte EU-land på å gripe inn i markedene for energi og CO₂-kvoter, ble avvist.
EU-korrespondenten16. desember 2021SSB er sterkt kritisk til den nye ordningen med CO₂-kompensasjon«Betydelige utbetalinger uten kvantifiserte effekter.» Slik karakteriserer SSB i en høringsuttalelse forslaget til en ny CO₂-kompensasjon for den kraftkrevende industrien.
EU-korrespondenten16. desember 2021EU vrir støtteordning fra olje og gass til strømkabler til sjøs og hydrogenEU skal ikke lenger finansiere olje- og gassprosjekter. Investeringene i grenseoverskridende prosjekter av felles viktighet, skal være grønne.
EU-korrespondenten15. desember 2021Fornybar og lavkarbon gass skal gis fordeler i gassledningene, foreslår KommisjonenEU-kommisjonen vil gi fordeler i gassrørnettet i Europa til fornybar og lavkarbon gass, men kan ikke svare på hvor raskt naturgassen skal fases ut.
EU-korrespondenten15. desember 2021Stoltenberg: Nato har kapasiteter til å overvåke om klimaavtaler holdesKlimaendringene får konsekvenser for Natos måte å operere på, og de forsterker konflikter, mener generalsekretær Jens Stoltenberg. Målet er at alliansen skal bli grønnere, uten at det går ut over forsvarsevnen.
EU-korrespondenten13. desember 2021Mer atomkraft og fornybar energi er veien ut av Europas energikriseDen finske EU-parlamentarikeren Henna Virkkunen ser en fornyet interesse i EU for karbonfangst og -lagring, men mener at det ikke finnes en kjapp vei ut av energikrisen som rir Europa.
EU-korrespondenten7. desember 2021Momskutt i EU skal fremme det grønne skiftetEU-landene er blitt enige om nye momsregler som åpner for lavere moms på blant annet sykler og solpaneler.
EU-korrespondenten6. desember 2021Belgia vurderer å beholde kjernekraften lenger – frykter for forsyningssikkerhet og høye priserBelgiske politikere har fått kalde føtter når det gjelder avvikling av kjernekraften i 2025. EU-kommisjonen fremholder at atomkraft vil ha en viktig rolle i det grønne skiftet, men det trengs milliarder av euro i investeringer bare for å holde den på dagens nivå.
EU-korrespondenten2. desember 2021EUs energiministre krangler om strømkrisenEUs energiministre kom ikke opp med noen nye verktøy som kan brukes for å dempe energiprisene. Medlemslandene er dypt splittet i synet på atomkraften og gassens fremtid.
EU-korrespondenten2. desember 2021Nye regler kan gjøre det vanskeligere å bruke EØS-avtalen i klimakampenMiljøorganisasjoner og politiske partier kan miste adgangen til å klage til Esa når de mener EUs regler for statsstøtte er brutt. Regjeringen har ennå ikke avgjort når de nye EØS-reglene fremmes for Stortinget.
EU-korrespondenten1. desember 2021EU vil bremse Kinas innflytelse og gjøre kloden grønnereEU legger inntil 300 milliarder euro på bordet for å støtte investeringer i infrastruktur kloden rundt. Dette er et forsøk på å matche Kinas økende innflytelse verden over. I tillegg er det et middel i EUs bestrebelser på å gjøre kloden mer bærekraftig.
EU-korrespondenten29. november 2021Derfor fikk Klemetsrud nei fra EU: Ba om for mye til et umodent prosjektDet var både tekniske og økonomiske grunner til at EU vendte tommelen ned for CO₂-prosjektet på Klemetsrud. Det viser en rapport fra EU-kommisjonen.
EU-korrespondenten29. november 2021ESA avgjør hvor mye Norge kan bruke på hvert klimatiltakStatsstøtte er et helt sentralt virkemiddel for å nå klimamålene. Men ifølge EØS-avtalen er det ikke lov å bruke mer enn det som er nødvendig. Hvor grensen skal gå, avgjør blant andre Gjermund Mathisen, direktør for statsstøtte og konkurranse i EFTAs overvåkingsorgan ESA.
EU-korrespondenten26. november 2021EUs fjerde energipakke skaper ny Acer-strid for regjeringenEU vedtok fjerde energipakke med en utvidelse av Acers rolle i 2019. I Norge ber energiselskapene om at pakken snarest blir en del av EØS, men regjeringen skynder seg ytterst langsomt.
EU-korrespondenten22. november 2021Kommisjonen dropper oljeledninger og terminaler fra listen over viktige fellesprosjekter i EUOlje er ute av EUs liste over viktige europeiske felles infrastrukturprosjekter i energisektoren. Brexit fører til at NorthConnect, den planlagte strømkabelen mellom Norge og Skottland, strykes av listen.
EU-korrespondenten19. november 2021Østerrike vil stevne EU-kommisjonen om den gjør atomkraften grønnKampen om atomkraften og gassens fremtid i EUs grønne skifte hardner til. Østerrikes klimaminister Leonore Gewessler varsler søksmål dersom EU-kommisjonen erklærer atomkraft som bærekraftig.
EU-korrespondenten16. november 2021EU støtter ikke CO₂-rensing på KlemetsrudEU-kommisjonen vedtok i dag å bruke 11 milliarder kroner (1,1 milliarder euro) for å støtte prosjekter for avkarbonisering. Fortum Oslo Varme på Klemetsrud er ikke på listen.
EU-korrespondenten10. november 2021Storbanker til EU: Ikke gjør gassen og atomkraften grønnEU-kommisjonen vil trolig få tommelen ned fra noen av verdens største investorer, dersom den åpner for å gi gass og atomkraft stempel som grønt og bærekraftig.
EU-korrespondenten3. november 2021EU og USA inviterer til klimadugnad for stål og aluminiumEU og USA har lansert noe som kan bli en ambisiøs plan for å gjøre verdens stål- og aluminiumsproduksjon grønnere. Handelspolitikken skal fylles med klimakrav.