Aldri før er det brukt mer penger på det grønne skiftet – Energi og Klima

Aldri før er det brukt mer penger på det grønne skiftet

I fjor ble det globalt investert over 500 milliarder dollar, viser en fersk analyse fra BloombergNEF.

Investeringer i solenergi økte i 2020, og er den største sektoren blant rene energiformer. IllustrasjonsfotoActive Solar cb

Analysebyrået BloombergNEF offentliggjorde tirsdag rapporten «Energy Transition Investment Trends», hvor de registrerer alle investeringer innen fornybar energi, karbonfangst- og lagring, energilagring og elektrifisering av transport og oppvarming.  

Tross korona, utgjør de samlede investeringene for første gang over 500 milliarder dollar på ett kalenderår, en økning på ni prosent fra 2019. Det siste tiåret har det vært over en dobling i investeringene. 

Vil du fordype deg? Se BloombergNEFs presentasjon for flere detaljer.  

Likevel er det ikke grunn til å juble for høyt. Ifølge sjefsanalytiker Albert Cheung hos BloombergNEF trengs det mye mer penger til grønn omstilling. – Teknologier som elektrisk oppvarming, karbonfangst- og lagring og hydrogen tiltrekker seg bare en brøkdel av de investeringene som trengs i løpet av 2020-tallet for å få kontroll på utslippene, sier han i en pressemelding. 

Sterk vekst innen elektrisk transport

Fornybar energi utgjør det klart største segmentet av grønne investeringer, men utviklingen viser at spesielt elektrifisering av transport, hovedsakelig personbiler, og varme har økt de siste årene.

Investeringer fordelt på segment. Kilde: BloombergNEF

Kina største enkeltland, Europa øker mest

Vil du fordype deg?

I forbindelse med BloombergNEFs «New Energy Outlook 2020» snakket vi med Seb Henbest, analysebyråets sjeføkonom om fremveksten av fornybar energi, rollen til norsk gass og hastverk for å nå 2030-mål.

Ikke overraskende er Kina og USA, verdens to største utslippsland, også de som investerer mest i grønn omstilling. Men kurven er fallende for dem begge.  Knappe 135 milliarder dollar i Kina i 2020 er en nedgang på 12 prosent fra 2019. Mens det i USA var en reduksjon på 11 prosent til ca 85 milliarder dollar.  

Ser man på Europa som helhet, økte investeringene med hele 67 prosent til 166 milliarder dollar. Ifølge BNEF er driverne store havvindinvesteringer i Storbritannia, hvor Equinor er en av partnerne bak prosjektet Dogger Bank som sikret finansiering i 2020, og Nederland, samt utrulling av elektriske kjøretøy. Også Norge dukker opp på topplisten, med sine ni milliarder kroner – godt hjulpet av elbilsalg og regjeringens og industriaktørers beslutning om å investere i CCS-prosjektet Langskip/Northern Lights.   

Globale investeringer fordelt på land og segment. Kilde: BloombergNEF

Havvind øker med over 50 prosent 

For fornybar energi alene, var 2020 det nest beste året noensinne, bak 2017. Av de 304 milliardene dollar som ble investert i fjor, gikk knappe halvparten til solenergi, som utgjør det største segmentet, og hadde en 12 prosent økning til ca 148 milliarder dollar.  Blant annet ble tidenes største solpark finansiert i fjor – den 2GW store Al Dhafrah i De forente arabiske emirater. Prisen? 1,1 milliarder dollar.   

Den store «vinneren» fra 2020 er imidlertid havvind, hvor det ble investert rekordhøye 50 milliarder dollar i 2020, en økning på 56 prosent. Blant prosjektene finner vi allerede nevnte DoggerBank, som er det største enkeltprosjektet til nå. SSE ENI og Equinors vindpark utgjør en investering på 8,3 milliarder dollar, ifølge BNEF.  

Investeringer fordelt på energiform. Kilde: BloombergNEF

Abonner på Energi og Klima som podkast

Vil du holde deg oppdatert på klima- og energifeltet? Høre intervju med kunnskapsrike forskere eller investeringsvillige næringslivstopper? Da må du abonnere på Energi og Klima som podkast. Helt gratis! Det gjør du enten i iTunes, Google Podcast, PocketCast, Spotify eller Podbean. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.

Kommentarfeltet er stengt.