Jobbmotoren fusker - Energi og Klima

Jobbmotoren fusker

Betydelig nedgang i ledige stillinger i olje og gass i løpet av det siste året.

Denne artikkelen er over 2 år gammel. 1 kommentar
På jobb i Nordsjøen.
På jobb i Nordsjøen.Foto: OLF/Tom Haga/Norsk olje og gass cba

For et år siden skrev vi om oljebransjen som «Fossil jobbmotor». En sammenligning med jobbtilbudet innen fornybar energi viste en overveldende overvekt av ledige stillinger innen olje og gass.

Et år senere er endringene i oljebransjen påtakelig. Der det i februar 2014 var 1729 stillingsannonser innen kategoriene «Olje og gass» og «Maritim og offshore» på finn.no, er det nå «bare» 415.*

Stillingsannonser med ordet «fornybar» i teksten er det nå bare 10 av, mot 40 i fjor. Dette gir antakelig et misvisende bilde av situasjonen. Mange stillinger innen kraftbransjen – som jo er fornybar energi i Norge – beskrives med ord som «kraft» (33 annonser) eller «elkraft» (46 annonser) istedenfor «fornybar». Siden sist har Finn nye stillingskategorier. I kategorien «Kraft og energi» er det nå 114 jobber, og de fleste synes å være fornybar-relatert eller «grønne». Imidlertid er det noen petroleumsjobber også i denne kategorien.

Kraftbransjen melder om at flere ingeniører nå finner veien over fra oljebransjen.

Det ser stadig ut til å være få ledige jobber innen det vi kan kalle «ny fornybar» i Norge. Annonser med ordene «vind», «vindkraft», «vindenergi» kan telles på én hånd.

Vi støtter Energi og Klima:

(*: I fjor var jobbkategoriene «Olje og gass» og «Maritim og offshore» én kategori. Nå er de separate kategorier. Vi har summert tallene her for å få sammenlignbare tall. Delt opp var tallene 9. mars ca 315 annonser innen Olje og gass og ca 100 i Maritim og offshore).

Bli abonnent!

Én kommentar

  1. Avatar

    Oddbjørg Langset

    Verden må slutte med å brenne opp olje. Vi har utrolig mange ting som er laget av olje. Disse tingene trenger vi videre. Antar det tar lang tid før mange ting som er laget av olje, blir erstattet/produsert av mere miljøvennlige råstoff. Derfor må olje bare brukes videre til å lage de viktige tingene som vi trenger. Å bare brenne opp olje og gass til drivstoff/bensin, tenker jeg at vi snarest må fase helt ut. Det blir dessverre også drivhusgass av å bare å lage disse tingene som vi fortsatt trenger.

Kommentarfeltet er stengt.