Norsk klimastiftelse har høsten 2018 gjennomført en klimarisiko-kartlegging av norske finansaktører og børsnoterte selskaper – som en del av et større klimarisikoprosjekt finansiert av Finansmarkedsfondet . Formålet med kartleggingen har vært å finne ut hvorvidt klimarisiko står på agendaen i norske virksomheters styrer og ledelse, og hvordan dette eventuelt følges opp. Svarene ble avgitt i perioden 5. september–29. oktober 2018 og resultatene ble lagt frem på et åpent arrangement 4. desember i regi av Klimastiftelsen, Finans Norge og Finansforbundet.
I alt 55 selskaper har svart på kartleggingen, av disse kommer 40 fra finansbransjen (fordelt på sektorene bank, livsforsikring, skadeforsikring, kapitalforvaltning og kommunale pensjonskasser/livsforsikringsselskap) og 15 fra børsnoterte selskaper som ikke tilhører finans. På arrangementet la daglig leder i Norsk klimastiftelse, Lars‐Henrik Paarup Michelsen , frem resultatene av kartleggingen.
Øvrig program:
Rett før jul legger utvalgsleder Martin Skancke frem anbefalingene fra regjeringens ekspertutvalg for klimarisiko. Hvordan har diskusjonen om klimarisiko beveget seg i næringsliv og politikk de siste årene? v/ Kjetil B. Alstadheim , politisk redaktør i Dagens Næringsliv.
Samtale om funnene i spørreundersøkelsen, hva de viser og hvordan situasjonen kan og bør gripes an: Med Jan Erik Fåne (kommunikasjonsdirektør i Finans Norge), og Heidi Finskas (direktør for samfunnsansvar i KLP) og Kaj‐Martin Georgsen (direktør for samfunnsansvar og næringspolitikk i DNB) og representanter for forsikringsselskap og børsnotert selskap.
Omstillinger bort fra fossile energibærere kan gi fall i verdien av realkapital og fossile reserver, noe som også kan skape forstyrrelser for foretak og finansinstitusjoner, het det i regjeringens pressemelding da den lanserte ekspertutvalget for klimarisiko. Utvalget legger frem sine anbefalinger i desember. Hva sier DNVGLs Energy Transition Outlook om mulig tidspunkt for peak oil og hvordan skiller disse analysene seg fra prognosene til International Energy Agency? Intervju med Sverre Alvik , forskningsleder for energiomstilling i DNVGL.
Klimarisiko‐rapportering: Hvordan kommunisere klimarisiko til finansmarkedet? Hvordan påvirker klimaendringer og klimapolitikk virksomheten? v/ Maria Gjølberg, partner i The Governance Group og spesialist innen bærekraftsrapportering og klimarisikoanalyser med erfaring fra norske og internasjonale industriselskaper og finansforetak.
Hvordan får vi til et kompetanseløft for klimarisiko blant ansatte i finansnæringen og børsnoterte selskaper? Hvordan kan de ansatte bidra til økt forståelse for finansiell klimarisiko og bærekraft hos sine kunder? Tar norske universiteter og høgskoler i stor nok grad opp i seg at fremtidens beslutningstakere må være skolerte i klimarisiko og bærekraft? v/ Nanna Ringstad, spesialrådgiver i Finansforbundet.