Minifabrikk for solceller

Gründere vil senke prisen og øke kvaliteten på små solcellepaneler – og produsere dem lokalt.

Alex Hornstein og Shawn Frayne har sett seg lei på at små solcellepaneler – microsolar – har lav produksjonskvalitet, brekker etter få år, og er dyre. Derfor har de to, som kaller seg oppfinnere, satt seg som mål å lage noe helt nytt – en “fabrikk” for produksjon av mikro-paneler som er så liten at den fortjener navnet “Solar Pocket Factory”.

Gründerne finansierer prosjektet via nettstedet Kickstarter, og i skrivende stund er de like ved å nå sitt første mål om å få inn 50.000 dollar.

Det meste av produksjonen av små solcellepaneler skjer i dag i Kina, India og Bangladesh. Produksjonen foregår manuelt, som er mye av forklaringen på den dårlige kvaliteten, mener Hornstein og Frayne. Silikon-waferne brekkes opp i små biter, loddes sammen, limes på et panel og dekkes med plast. Rundt 15 prosent kasseres fordi loddingen er for dårlig, og materialene er av det billigste slaget. Dermed går panelene fort i stykker, mens selve solcellene kunne fortsatt å levere strøm i mange år til.

Gründernes konsept er å automatisere produksjonen ved å konstruere en liten maskin eller “fabrikk” for formålet. 50 prosent av kostnadene ved produksjonen i dag er lønnskostnader, så derfor vil det også gå an å senke prisen, mener de. Og med maskinen kan produksjonen skje lokalt, den trenger ikke lenger outsources til et lavkostland.

Det gjenstår å se om Hornstein og Frayne lykkes, men det er lett å la seg rive med av ideen. Desentralisert strømproduksjon i liten skala kan være ekstremt nyttig både i avanserte industriland og i utviklingsland. Noe av det fascinerende med den sol-baserte nyskapingen som nå foregår rundt om i verden er nettopp at den har potensial til å rokke ved etablerte strukturer og akselerere overgangen til bærekraftig, fornybar energiproduksjon. Energisektorens internett, kanskje.

I denne videoen presenterer gründerne sin “Solar Pocket Factory”:

Se også gründernes blogg. (Saken leste jeg om først på Die Zeits blogg Grüne Geschäfte).