Atomkraftgigant satser tungt på sol og vind

Verdens ledende atomkraftbygger, franske Areva, skaper nyheter med sin tunge satsing på fornybar energi.

Forrige uke annonserte president Sarkozy at Areva var en av vinnerne i konkurransen om å bygge 2000 MW offshore vindkraft utenfor kysten av Normandie. Selskapet som inntil nylig hadde null erfaring fra området, har kjøpt en tysk vindturbinleverandør og alliert seg med de erfarne vindkrafteierne Iberdrola og RES. De 100 vindmøllene med kapasitet på 500 MW på fransk side er første skritt, nå posisjonerer selskapet seg for å vinne kontrakter på britisk side (der operatørene bl.a. er ….Iberdrola og RES) samt i neste utlysningsrunde på fransk side som kommer senere i år.

Valget av Frankrike og Storbritannia må sees i sammenheng med at dette er Arevas prioriterte markeder når det gjelder atomkraft. Den samme logikken ligger bak Arevas nye satsing på solkraft. Den skjer i USA og India som også er langsiktige markeder for selskapets kjernevirksomhet — kjernekraften. 15. april kunne Areva Solar melde om en kontrakt med indiske Reliance i delstaten Rajasthan om å bygge et solkraftverk på 250 MW med strømproduksjon tilsvarende en fjerdedel av en standard atomkraftreaktor.

Teknologisk tar Areva en stor risiko ved å satse på den såkalte CSP–teknologien, som benytter Fresnel-reflektorlinser for produksjon av damp til strømproduksjon fra turbiner. De fleste selskapene i dette segmentet har måttet gi tapt det siste året, i konkurranse med solcelleteknologien som har falt kraftig i pris de siste par årene. Men Areva mener at de har funnet det rette konseptet for de store nasjonale energiselskapene de har som kunder. At store mengder rør, turbiner og speil skaper mange lokale arbeidsplasser, hører også med i regnestykket.

Areva planlegger å omsette for ca 12 milliarder kroner på fornybarfeltet i 2015, og følger dermed i fotsporene til de franske energigigantene EDF og Total. EDF overtok nylig det kriserammede solcelleselskapet Photowatt og har tidligere tatt kontrollen i verdens nest største produsent av fornybar energi EDF Energies Nouvelles. Total har på sin side brukt store beløp på å kjøpe Sunpower samt to andre selskaper i solcelleenergibransjen.

Om ikke annet, så er i hvert fall de franske energigigantenes nyfrelste satsing på grønn energi et tegn på at fornybarindustrien nå blir tatt på alvor.