Kan vi håpe på et ungdomsopprør?

Ny kunnskap om hva som skjer med kloden er dramatisk. Forhandlerne i Katowice bør være like redde og sinte som skoleelevene i Australia.

De siste to årene har jeg og forfatter Sigbjørn Mostue besøkt 70 norske skoler og snakket med nesten 15000 elever i regi av den kulturelle skolesekken. Vi prøver etter beste evne å formidle hva som skjer med natur og klima og hva vi kan gjøre for å redde kloden.

Utgangspunktet er den beste kunnskapen vi kan hente fra de nyeste forskningsrapportene på området. De siste månedene har budskapet vårt blitt dystrere.

Blogger fra COP24 i Katowice

Svein Tveitdal er tidligere FN-direktør. Han var leder av Klimavalg 2013. Tveitdal er akkreditert NGO-deltaker i Katowice for ForUM for utvikling og miljø. Han blogger om sine inntrykk for Besteforeldrenes klimaaksjon og Energi og Klima.

  • Klimapanelets 1,5°C-rapport sier at vi kan spare halvparten av korallrevene hvis vi klarer å begrense oppvarmingen til 1,5 grader, men at alle vil dø om vi passerer to.
  • WWF rapporterer at den sjette masseutryddelse er godt i gang og at bestanden av ville dyr er redusert med 60 prosent siden 1970.
  • FNs miljøprogram sier landene må tredoble ambisjonsnivået om vi skal stanse den globale oppvarmingen på to grader, men femdoble det om vi skal redde halvparten av korallrevene.

Selv kjenner jeg ingen eksperter som oppriktig tror vi i praksis kan stoppe oppvarmingen på 1,5 grader. Dette er kunnskap elevene ikke har og de blir både redde og sinte når de får høre om det. Vi sier at et ungdomsopprør nok må til skal vi unngå de verste konsekvensene av behandlingen vi for tiden utsetter kloden for.

Og det var kanskje begynnelsen på dette vi så sist fredag i Australia. Tusenvis av skoleelever streiket over hele landet i aksjonen “School strike 4 Climate Action”, inspirert av den 15 år gamle svenske eleven Greta Thunberg.

Her er noen av kommentarene fra elever oversatt fra engelsk fra oppslag i the Guardian:

Jean Hinchliffe (14), Sydney: “Dette er vår første streik – vår første handling. Og det er bare begynnelsen. Vi vil fortsette til noe er gjort.”

Lucie Atkin-Bolton (11), Forest Lodge: “Når barna roter, ber voksne oss å rydde opp, og det er rettferdig. Men når våre ledere roter, overlater de til oss å rydde opp.”

Statsministeren i Australia var på banen og ba elevene bli i klasserommet i stedet for å protestere mot saker som kan behandles utenfor skolen. Responsen fra Manjot Kaur (17) fra Ravenswood var som følger: “Hvis Scott Morrison vil at barn skal slutte å opptre som et parlament, så burde kanskje parlamentet slutte å handle som barn.”

Ungdommen forstår alvoret når de får kunnskap om hva som skjer. Forhandlerne i Katowice burde være like redde og sinte som elevene i Australia. De har både mer kunnskap og mer ansvar.