Klimaendringer – et spørsmål om nasjonal sikkerhet - Energi og Klima

Klimaendringer – et spørsmål om nasjonal sikkerhet

Vurderinger av risiko knyttet til klimaendringer skal integreres i alle aspekter av det amerikanske forsvarsdepartementets virksomhet.

2 kommentarer
Solcellepaneler produserer strøm til militærbasen Fort Benning i Georgia, USA.
Solcellepaneler produserer strøm til militærbasen Fort Benning i Georgia, USA.Foto: US Army Corps of Engineers cb

Klimaendringene utgjør en nasjonal sikkerhetsrisiko, slår det amerikanske forsvarsdepartementet (Pentagon) fast i en rapport. Følgene av global oppvarming vil påvirke de fleste deler av virksomheten til verdens mest slagkraftige militærmakt, og dette må forsvarsgrenene forberede seg på. Dette er bare et utvalg av de mange ventede endringene rapporten peker på:

 • Behov for økt militær tilstedeværelse i Arktis
 • Økt helse- og sikkerhetsrisiko for militært personell
 • Flere skader på bygninger og miljø grunnet flom og erosjon
 • Redusert tilgang til materiell og ressurser som trengs i produksjon av våpen og forsyninger
 • Redusert eller endret tilgang til mat- og vannressurser
 • Mer ustabile forhold internt i og i forholdet mellom land

Forsvaret skal planlegge for endringene. Vurderinger av risiko knyttet til klimaendringer skal integreres i alle aspekter av forsvarsdepartementets virksomhet.

Rapporten tar for seg tilpasning til klimaendringer. Tidligere har Pentagon også utarbeidet planer for å redusere utslippene virksomheten forårsaker gjennom mer bruk av fornybar energi og energieffektivisering. Forsvaret har bl.a. investert i utvikling av biodrivstoff for flyvåpenet, og styrker bruker solcelledrevet utstyr i felten.

Kilde: Department of Defense: 2014 Climate Change Adaptation Roadmap, rapport, pdf.

Bli abonnent!

2°C drives av

I samarbeid med

Støttes av

2 kommentarer

 1. Avatar

  Max Jensen

  Skulle ønske Norske beslutningstakere ville ta matsikkerhet alvorlig.
  Sammen med klimaendringer har vi sociale kriser såsom ekstrem arbeidsløshet der på sikt medfører sult. Når dette skjer i de lande Norge baserer halvdelen av sin frukt og grønnsaksimport fra, da hjelper diverse beredskaps planer der kun omhandler løsninger på å få mat til diverse tettsteder der kan bli avskåret i noen dager intet: Hele Norge kan bli avskåret.
  Her er et løsningsforslag: https://www.youtube.com/watch?v=EPgGmicgO4Q&index=10&list=PLnb6ul6_8Qzg36Dt-EUIfrTmaZQnIBz4b

 2. Avatar

  KlavsF

  Det er interessant når selveste Pentagon går ud og laver denne nyhed, og igen igen – sætter det bare fokus på hvor vigtigt det er at vi skrider til handling.

  Regeringerne ved det, selv USA ved det – derfor er jeg virkelig uforstående overfor hvorfor der skal så meget til, før at de skrider til handling. Jeg arbejder selv som rådgivende ingeniør i et skandinavisk firma, og jeg ser dagligt mange steder der kan optimeres nemt, såfremt regeringer blot vil gå ind og støtte op om projekterne.

  /Klavs

Kommentarfeltet er stengt.