Kina våkner

Ukens utvalgte nyhetssaker. Les også om Deutsche Banks siste solenergiprognose, advarsel om EUs 2050-mål, grønn overraskelse fra Polen og solsatsing i Egypt.

Dette er et nytt fast innslag i Energi og Klima. Hver fredag kl. 11 omtaler vi fem nyhetssaker vi har merket oss spesielt den siste uken.

Her er mine utvalgte fra denne uken:

Personlig dokumentar om Kinas miljøkatastrofe: En dokumentar om den sterkt helsefarlige luftforurensningen som ligger som et lokk over kinesiske byer store deler av året har fått enormt gjennomslag siden den ble lagt ut på nettet sist lørdag. “Under the Dome” er laget av journalisten Chai Jing, som forteller hvordan opplevelsen av å bli gravid og føde et barn med en (heldigvis godartet) svulst fikk henne til å forstå alvoret i situasjonen for Kinas innbyggere og sette i gang en grundigere granskning av problemene. Filmen har blitt sett over 200 millioner ganger, og ble først støttet aktivt av medier direkte styrt av kommunistpartiet. Etter noen dager skal det imidlertid ha gått ut direktiver til redaksjonene om at dekningen skal dempes ned (oppdatering: fredag ettermiddag ble dokumentaren slettet fra kinesiske nettsteder etter ordre fra kommunistpartiets propagandadepartement). Du kan for øvrig selv sjekke svevestøv-nivået i kinesiske storbyer fortløpende.

Hippier i Deutsche Bank: Nei, analytikerne i den tyske storbanken har neppe lagt vekk dress og slips. Optimisme på vegne av solenergi og lagringsteknologi har for lengst nådd finansmiljøene. I en ny rapport skriver bankierene at solenergibransjen vil omsette for 5 milliarder dollar globalt innen 2030. Solenergiens andel av markedet for elektrisitet vil øke fra 1 prosent i dag til 10 prosent i 2030. Billigere lagring av strøm med batterier vil også gi solenergien en kraftig dytt. Deutsche Bank viser også til at India har satt seg som mål å ha 100 GW solenergi-kapasitet innen 2022. Det vil bety at sol står for 25 prosent av kraftkapasiteten i India om bare sju år.

EU kan bomme på 2050-målet: Advarselen kommer fra Hans Bruyninckx, direktør for Det europeiske miljøbyrået (EEA). De politiske tiltakene EU-landene har lansert til nå vil ikke være nok til å nå det langsiktige målet om 80-95 prosent kutt i klimagassutslipp innen 2050, ifølge EEA-sjefen. Politikken fram mot 2030, som Norge vil slutte seg til, må innskjerpes. EEA la mandag fram en stor rapport om Europas miljøtilstand og framtidsutsikter, som tar for seg mange flere aspekter enn klimaet.

Polens Energiewende?: Polen er kjent som EUs bremsekloss i klimapolitikken, men kanskje det er tegn til endring nå. Parlamentet vedtok i forrige uke en ny lov som sikrer innmatingstariffer for de minste produsentene av fornybar energi (anlegg på opptil 10 kW). De vil nå få selge overskuddsenergi fra sine sol-, vann- og vindenergianlegg til nettet og få en garantert pris i 15 år framover. Ordningen kan gjøre lokalt produsert energi til en massebevegelse også i Polen, skriver forskeren Andrzej Ancygier (artikkel på tysk). Apropos: EU-kommisjonen trakk sist uke tilbake saken mot Polen om manglende gjennomføring av fornybardirektivet.

Egypt vurderer milliardsatsing på solenergi: Egypt har masse sol og masse ledig plass, stor kraftmangel og stadige strømbrudd. Det synes å passe bra med satsing på solenergi, og nettopp det vurderer myndighetene nå. Bahrain-selskapet Terra Sola foreslår å investere 3,5 milliarder dollar i solenergianlegg i landet. Terra Sola ledes av den sveitsiske investoren David Heimhofer, som vil sette tysk teknologi og kapital i arbeid. Blant motytelsene Heimhofer krever for investeringen: Gratis tomter og garantert pris i 20 år (profil av Heimhofer på tysk).

Vet du om en nyhetssak vi burde ha med i neste Fem på fredag? Tips oss på e-post, Twitter eller Facebook.