Mindre kull, mere sol

Ukens utvalgte nyhetssaker. Les om skrinlagte kullkraftverk, utbredelsen av batterier i USA, og en tidligere britisk toppdiplomats durabelige oppgjør med Shell.

Dette er et nytt fast innslag i Energi og Klima. Hver fredag kl. 11 omtaler vi fem nyhetssaker vi har merket oss spesielt den siste uken.

Her er mine utvalgte fra denne uken:

Psykopatisk og paranoid klimastrategi: Toppsjefen i oljegiganten Shell, Ben Van Beurden, ble denne uken regelrett verbalt nedsablet i et brev fra Storbritannias tidligere klimautsending John Ashton. Brevet kom som svar på tiltale etter at Shells toppsjef nylig hevdet at oljeselskapene riktignok aksepterer sin forpliktelse til å forholde seg til klimaendringer, men at de likevel må opptre langt mer selvsikkert fordi klimaendringene «ikke er noen trussel mot bransjens vekst og fremgang». I et åpent brev beskriver Ashton Shells og Van Beurdens klimastrategi og oppførsel som narsissistisk, paranoid og psykopatisk. Det var samme Shell-topp som på Oslo Energy Forum i februar hevdet at han «hadde fått nok av «såpeoperaaktig» klimadebatt der oljebransjen alltid er skurken».

Høyere mål for solenergi i Kina: Hva som skjer i Kina er av høyeste betydning for hvor raskt vi klarer å redusere CO₂-utslippener. Derfor er saker som dette oppløftende lesning: Kina øker sitt mål om installert solenergi med hele 19 prosent for 2015, og planlegger for nesten 18 gigawatt installert solenergi i 2015. Målet som ble lansert i januar var 15 GW, men på to måneder har kineserne altså oppgradert målet betraktelig.

Kullkraftverk skrinlegges: Mens mengden installert solenergi øker i rekordtempo, droppes planlagte kullkraftverk. I 2012 la World Resources Institute frem en deprimerende oversikt over kullkraftverk som skulle bygges verden over, totalt 1199. Men mer enn halvparten av disse kullkraftprosjektene – hele 624 – er kansellert!

Rimelige batterier gir selvforsyning: For å kunne utnytte solenergien optimalt på tider av døgnet der sola ikke skinner, men der behovet for elektrisitet er stort, trengs effektiv og rimelig energilagring. Derfor er det godt nytt at det internasjonale rådgivnings- og analysebyrået IHS i denne artikkelen viser at nesten 10 prosent av produksjonen av solenergi i USA i 2018 vil omfatte lagring i batterier. Bedre batteriteknologi og reduksjoner i kostnadene flytter forbruket fra fossilt til fornybart.

Norske medier kjøper oljebudskap ukritisk: Til slutt tar jeg med en bokomtale skrevet av Sven Egil Omdal om «Klima, medier og politikk» her på Energi og Klima. Boken viser at avisenes leder- og kommentarspalter har slukt oljebransjens retorikk om at Norge nærmest av moralske årsaker må produsere mer fossil energi fordi så mange flere fattige skal løftes inn i den globale middelklassen. Jeg synes Omdals bokomtale hørte med, ikke minst fordi den ble publisert hos samme uke som den store britiske avisen The Guardian skrev en fyldig sak om at det norske Oljefondet selger seg ut av 50 kullselskaper, mens saken ble knapt ble nevnt i Aftenposten og DN. Det er mye som tyder på at norsk journalistikk har en god del å gå på når det gjelder kritisk innsikt i og interesse for de store klimapolitiske sakene. Disse kan vi nemlig ikke se helt løsrevet fra olje- og gassindustrien.

Vet du om en nyhetssak vi burde ha med i neste Fem på fredag? Tips oss på e-post, Twitter eller Facebook.