Klimakrigen må føres som kampen mot nazismen, mener Bill McKibben

Klimakampen er en verdenskrig på linje med krigen mot nazismen, mener Bill McKibben. Les ellers om kull vs gass – og en grønn liste uten norske innslag.

Hver fredag presenterer redaksjonen i Energi og Klima fem viktige saker i det internasjonale nyhetsbildet. Her er mine utvalgte.

SOM 2. VERDENSKRIG: Den amerikanske aktivisten og skribenten Bill McKibben har ved flere anledninger skrevet essays som har formet klimadebatten, for eksempel da han oversatte nerdete forskning om karbonboblen til et folkelig språk. Nå er han på banen igjen – med en artikkel der han skriver at det nå trengs en innsats mot klimaendringer på linje med den USA iverksatte for å bekjempe Hitler og nazismen. Det trengs full mobilisering, både politisk og industrielt, mener McKibben. Han viser til hvordan den sivile industrien i USA på noen måneder omstilte seg til å lage bombeflyene og stridsvognene som trengtes for å vinne krigen mot Hitler. Nå bør sol- og vindindustrien skaleres for å kunne få til raske nok endringer, mener han. “Det er ikke slik at klimakampen er som en verdenskrig. Det er en verdenskrig. Og vi taper”, skriver McKibben.

VARMEREKORD: Juli 2016 var den varmeste måneden noensinne, ifølge data fra amerikanske NOAA, National Oceanic and Atmospheric Administration. En rekke hendelser og værfenomener verden rundt knyttes til klimaendringer, blant annet unormal varme i store deler av Afrika, rekordregn og flommer i deler av USA, uvanlig mye regn i Nord-Europa og tilsvarende varmt lenger sør. Det ligger an til at 2016 blir det varmeste året kloden så langt har sett. Her er en sak i Washington Post /a> om hvordan flommene i Louisiana knyttes til klimaendringer. Grafen under er lånt fra NOAA og viser vær- og klimahendelser verden rundt nå i sommer.

 Utvalgte klimarelaterte hendelser i juli 2016 (kilde: NOAA)
Utvalgte klimarelaterte hendelser i juli 2016 (kilde: NOAA)

GASS VS KULL: Billigere gass enn på svært mange år gjør at gass gjør et comeback i tysk kraftproduksjon. De siste årene har kombinasjonen av billig kull og lave karbonpriser gjort at gasskraftverkene har blitt skviset ut. Men nå er gasskraft igjen “in the money” – og tar andeler på bekostning av kullet. Samtidig er det en boom i kullmarkedet, prisene er opp mer enn 35 prosent siden juni – blant annet drevet av nedstenging av kullgruver i Kina, USA og Australia. Samtidig er etterspørselen sterk i Asia, blant annet fra Japan og Sør-Korea.

OFFSHORE VIND: I Storbritannia ligger offshore vind an til å kunne levere 10 prosent av landets elektrisitet i 2020, viser en ny analyse fra Crown Estate. Denne institusjonen, formelt eid av Dronningen, eier havbunnen der offshore vind bygges. I forbindelse med diskusjonen om kjernekraftverket Hinkley Point, mener Crown Estate at fornybar energi er et godt alternativ. Dong Energy har også tatt endelig investeringsbeslutning på offshore vind prosjektetHornsea Project Two utenfor Yorkshire, som blir verdens største.

GRØNN LISTE UTEN NORSKE INNSLAG: Toyota fulgt av Siemens topper en ny liste over 200 grønne børsnoterte selskaper som Bloomberg New Energy Finance har utarbeidet. For å kvalifisere, må selskapene ha en børsverdi på minst en milliard dollar og generere minst 10 prosent av inntektene sine fra rene kilder. Ingen norske selskaper har plass på listen – men danskene kan glede seg over at Dong Energy og Vestas kommer høyt opp. Det er flest selskaper fra Kina og USA, men også mange fra Japan, Tyskland og India.